Má smysl vyrábět vlastní nábytek z palet?

Nábytek z palet patří v posledních letech k velmi oblíbeným. Je to levný způsob toho, jak mít například ve venkovním altánu hezké posezení, které nám příliš nezasáhne do rozpočtu. Ovšem stejně jako každý trend, tak i tento se musí potýkat se zlými jazyky tvrdícími, jestli má výroba vlastního nábytku z palet vůbec smysl. Pojďme se na to proto podívat z blízka.

Než se rozhodnete zpracovávat nábytek z palet

Levný, pevný, snadno zpracovatelný a stylový nábytek – přesně to si lidé vybaví v okamžiku, kdy se před nimi vyřkne spojení „nábytek z palet”. Z poslední roky trend, který zatím nepadá z žebříčku popularity. Jenže je skutečně plný tolika benefitů, nebo nemá smysl ho vyrábět?

Podle mnoha odborníků je nábytek z palet dobrou volbou pouze pro případ, že se ho rozhodnete umístit do venkovních prostor. Pro domácí podmínky příliš vhodný není. Vyžaduje se při tom větší množství palet, což se může významně promítnout na ceně i celkové hmotnosti nábytku.

Je to opravdu tak levná záležitost?

Pokud nemáte možnost vzít si tapety ze svých vlastních zdrojů, možná víc cena jedné europalety velmi překvapí. Není totiž tak výhodná, jak jste si představovali, zejména pokud je nová. Pokud se podíváte na jednu europaletu, která je nejlepší, certifikovaná, se standardizovanou jakostí, vyje vás to i na 450 korun včetně DPH. A když si vezmete, že jich budete potřebovat třeba jen k jedné lavičce rovnou 5 nebo 8, zas tak levný nábytek z palet není, že?

I proto se toto řešení doporučuje spíše pro venkovní užití, kam stačí i starší palety, které si obrousíte a znovu nabarvíte. V takovém případě se totiž starší palety toužící po renovaci dají koupit skutečně za pakatel, ale domů si takové pravděpodobně vzít nechcete.

Pozor na příliš staré palety

Vyrobit si však nábytek z příliš starých palet také není ten nejlepší nápad. Příliš vysoké stáří může způsobit, že paleta nevydrží nápor těch, kdo na ní budou sedět. Navíc palety mohou být načichnuté nejrůznější chemií (v praxi se na nich převáží ledacos, i zdraví nebezpečné látky).

Další zajímavé články: