Jak skladovat palivové dříví, aby nás v zimě dobře hřálo?

Nic není v zimě lepší, než ohřát se doma u krbu nebo kamna. Chceme-li se však takto přes zimu užívat atmosféru praskajícího dřeva v krbu, musíte mít takové, které dobře hoří. Proto nesmíme podcenit jeho uskladnění.

Nesprávným skladováním se snižuje kvalita dřeva i jeho výhřevnost. Příliš vlhké dřevo nepříjemně kouří a nehoří dobře.

Kde je nejlepší skladovat dřevo?

Čerstvé dřevo obsahuje až 50 procent vody, a proto hoří špatně. Jelikož k odpaření nadbytečné vody je zapotřebí velké množství energie, vyhřívá méně. Ideální vlhkost palivového dříví je 15 až 20 procent. Právě proto potřebuje při uskladnění pořádně proschnout.

Ideální je palivové dříví skladovat na slunném místě někde venku pod stříškou či prostěradlem. Pokud byste jej skladovali například ve vlhkém sklepě, vzniklo by riziko tvorby plísní. Zároveň kvůli nedostatečnému větrání nemá dřevo šanci pořádně proschnout. Skladování na volno by mu také neprospělo, protože by na něj působil déšť a jiné povětrnostní podmínky.

Jak skladovat správné dřevo?

Abyste si zajistili opravdu hřejivou zimu, skladujte palivové dříví na stojanech k tomu určených nebo pod přístřeškem. Určitě neukládejte polínka přímo na zem. Kromě toho, že bude dřevo odtud nasávat vlhkost, vytvořili byste tím i ideální podmínky pro myši, hady a různé brouky.

Skvělým tipem je i uložení si denní dávky dřeva, před vhozením do krbu, na několik dní do pořádně vytopené místnosti. K tomu vám perfektně poslouží elegantní kovové regály na dřevo z naší nabídky.

Které dřevo nejvíc zahřeje?

Sice dobré skladování dřeva dokáže dost ovlivnit výhřevnost dřeva, důležitý je také druh dřeva. Přece jen není dřevo jako dřevo. Dřevo z jehličnanů a listnatých stromů má rozdílnou délku hoření. Některé druhy mnohem více jiskří, zatímco jiné krásně planou.

Nejčastěji se k topení používá tvrdé listnaté dřevo. Dlouho hoří a nejiskří. Často se používá také březové dřevo, které má dobrou zápalnost. Ovšem nejlépe vás zahřeje dubové dřevo. Má vysokou výhřevnost a nízkou vlhkost. Velmi podobnou kvalitu mají také jasan, buk nebo habr.