Podzimní údržbou zahrady k úrodnému jaru

Předtím než se budete moci na jaře těšit z překrásné zahrady je třeba ji pořádně připravit na chladné období. Podzimní údržba zahrady nám pomůže postarat se o dobrou kondici zeminy a rostlin v chladných měsících. Přece i půda si potřebuje odpočinout. Zároveň nám to pomůže při předcházení chorobám a škůdcům, ale zejména nám to usnadní jarní práce a vysazování v příštím roce.

Jaké práce v zahradě bychom měli stihnout před prvními mrazy?

Údržba trávníku

Ještě předtím než udeří první mrazy je třeba věnovat velkou pozornost trávníku. Pravidelné sečení by mělo být samozřejmostí. Naposledy trávník zkraťte na přibližně 5 cm, bude tak lépe chráněn před mrazy. Posečenou trávu vždy ukliďte. Předejdete tak hnití trávníku.

Podobně postupujte i při odklízení listí, které umíte využít, jako izolaci u kořenů stromů. Předtím než udeří první mrazy, dopřejte svému trávníku dostatek výživy. Sáhněte po hnojivu, které má dostatečné množství draslíku. Pomůže při ochraně trávníku v mrazech a sněhu.

Zazimovat keře, stromy a živý plot

Pokud vaši zahradu zdobí keře a trvalky otrhejte odkvetlé květiny a poškozené části, jako jsou například zlomené větve. Půdu kolem překryjte a můžete přidat i hnojivo. U keřů zasypte půdu kolem jejich kmene hlínou, chvojím nebo listím. Půdu takto ochráníte před odpařováním vody a silnými mrazy. Vrchní části rostlin s příchodem prvních mrazů zakryjte netkanou textilií.

Ovocné stromy a keře je třeba zazimovat po poslední sklizni plodů. Nejprve se pusťte do odstranění starých a poškozených větví. Kmeny můžete ochránit před mrazem nátěrem z vápna či speciálními ochrannými fóliemi.

Živý plot před příchodem zimy ještě jednou sestříhejte. Kořeny zasypte mulčovací kůrou, který je ochrání před minusovými teplotami a plevelem.

Co sázet na podzim?

Všechny staré záhony je třeba na podzim zrušit, pořádně vyčistit a překypřit půdu. Zjednodušíte si tím poté vysazování na jaře. Ovšem pokud chcete mít v jaru zahradu plnou květin, musíte začít se sázením již nyní. Září je ideální čas na vysazování tulipánů, krokusů, narcisů a hyacintů. Od poloviny října můžete vysazovat také ovocné stromy, jako například jabloně, hrušky, višně či borůvky.

Zalévejte do zásoby

Ještě předtím než se celá zahrada uloží k zimnímu spánku, dopřejte jí pořádnou zálivku. V zamrzlé půdě nebudou mít kořeny z čeho čerpat vodu, a proto je třeba je hydratovat do zásoby.