Jak vybrat poštovní schránku?

Poštovní schránka je důležitou součástí vybavení každého domu nebo bytu. Korespondenci chrání před vlivy počasí, ale také předtím, aby se vaše pošta nedostala do nesprávných rukou. Zároveň neplní jen praktický charakter, ale je také estetickým doplňkem. Čím se tedy řídit při jejím výběru?

Dělení poštovních schránek

Mnozí si pod pojmem poštovní schránka představí jen tu „obyčejnou obdélníkovou krabičku“ namontovanou na plotě. Ve skutečnosti je však mnohem více druhů schránek. Úplně základním dělením je lze rozlišit na bytové a domovní schránky.

Bytové schránky naleznete většinou umístěné u vstupny do bytového domu nebo ve společných prostorách. Domovní schránky jsou klasické poštovní schránky, většinou umístěné v exteriéru. I ty však lze rozdělit na několik druhů – poštovní schránky na plot, na zazdění a americké poštovní schránky.

Poštovní schránky na plot jsou takovou klasikou mezi poštovními schránkami. Jednoduše je namontujte na jakýkoli plot, bránu, ale třeba i stěnu. Schránky na zazdění jsou určeny k zazdění do plotu nebo sloupku. Americké poštovní schránky mají netradiční design a nejsou zatím v našich končinách až tak rozšířeny. Lze je umístit na samostatný stojan nebo i zabudovat do plotu.

mceclip0-167mceclip0-178

Na, co myslet při výběru poštovní schránky?

Při výběru poštovní schránky byste měli zvážit několik věcí. Velmi důležité je zvolit vhodný materiál, ze kterého je vyrobena. Většina domovních schránek bývá umístěna v exteriéru, kde jsou vystaveny různým výkyvům počasí. Právě proto je vhodné vybírat schránku, která je vyrobena z odolného materiálu. Vhodnou volbou je nerez, který má dlouhou životnost a navíc vypadá velmi elegantně. Dobrou volbou jsou také kovové schránky vyrobené z pozinkovaného plechu nebo ošetřené práškovou barvou.

Podstatným faktorem při výběru je také velikost schránky. Důležité je to zejména z dlouhodobého hlediska bezproblémového přijímání korespondence. Příliš malá schránka respektive příliš malý otvor na schránce může zkomplikovat doručování větších dopisů. Doporučená velikost otvoru na listy je minimálně 25x230 mm.