Zajistěte si bohatou úrodu. Začněte s přípravou sazenic

Chcete letos sklízet bohatou úrodu zeleniny a ovoce? Začněte s přípravami již nyní. I když ještě není dostatečně teplo pro pěstování venku, je správný čas pro přípravu sazenic. Díky předpěstování budou vaše rostlinky pevnější a odolnější. Navíc získáte náskok a úrodu budete moci sklízet io několik týdnů dříve.

Jaké rostliny je vhodné začít pěstovat a kdy?

Termín výsevu semen není třeba příliš uspěchat. Naplánujte si jej podle plánovaného času výsadby do půdy, který je uveden na obalu semínek. Ovšem je dobré počítat is pár denní rezervou pro případ nepříznivého počasí.

V první řadě se zaměřte na náročnější rostliny, které potřebují více tepla a mají delší vegetační období. Konec zimy a časné jaro představuje skvělé období pro výsadbu semínek papriky a rajčat. Březen je vhodným časem pro předpěstování sazenic různých druhů hlávkového salátu a kedlubny, zelné zeleniny, jako je například květák, brokolice, hlávkový salát a zelí.

Duben je pro změnu vhodný pro výsadbu oblíbených bylinek bazalky a šalvěje, ale i pažitky, kopry a okurek. V květnu se můžete pustit do přípravy sazenic rostlin, které jsou určeny pro pozdější sklizeň.

Nepodceňte přípravu

I když předpěstování sazenic zní velmi jednoduše, není třeba podcenit přípravu. Předem si určitě kam sazenice umístíte a podle toho volte velikost květináčů. Skvělou volbou pro pěstování sazenic jsou i pařeniště s víkem, která udrží vhodnou teplotu a vlhkost. Předtím než se pustíte do samotného sázení květináče a pařeniště vydezinfikujte. Pořádným vyčištěním zabráníte přenosu patogenů a vyhnete se následným možným nepříjemnostem.

Při výběru substrátu prověřte, zda splňuje potřeby rostlin, které se chystáte pěstovat. Vhodné je sáhnout po takovém, který má neutrální pH, jelikož jej budete moci využít při výsadbě většiny rostlin. Měl by dobře udržovat vlhkost a také by měl obsahovat písek pro lepší drenáž. Díky tomu zabráníte hnilobě, jelikož přebytečná voda bude moci odtékat a vypařovat se.

Semínka zasypte tenkou vrstvou substrátu. Květiny umístěte na teplé místo s dostatkem světla. Přísady jsou poměrně náročné na světlo, proto je vhodné ich umístit blízko okna, ideální na jižní stranu. Pozor, protože i mnoho světla umí poškodit. Přílišné sluneční záření může křehké sazeničky spálit.

Zálivka sazenic si také zaslouží jistou dávku pozornosti. Vodu přidávejte jen, když je to nutné. Dobrým pomocníkem může být rozprašovač nebo krhla s malým otvorem. Když rostlinky vyklíčí a objeví se u nich alespoň dva tvz. pravé listy, můžete je pikírovat – přesazovat do samostatných květináčů.

mceclip1-8

Vytvořte si plán výsadby

Vytvoření plánu výsadby vám usnadní práci a orientaci v zahradě. Zároveň si budete umět rozplánovat sázení sazenic, abyste pěstitelskou sezónu využili naplno. Zohledněte při tom nejdůležitější faktory, které ovlivňují růst rostlin, a to typ půdy, povětrnostní podmínky a světlo, orientace na světové strany.

I když počasí ovlivnit nemůžeme, můžeme našim rostlinám ulahodit tak, že jim dopřejeme to, co potřebují. Sluneční místa mají v oblibě zejména rajčata, paprika, fazole, brambory či cibule. Polosteň naopak ocení špenát, hrášek, kedluben, salát či brokolice. Ve stínu se bude dobře dařit například křenu.