Zorganizujte si svou domácnost podle rad profesionálů

Máte pocit, že ve vaší domácnosti panuje nepořádek? Že právě řád je tím, co vám doma pořádně chybí? Je načase se pustit nejen do velkého úklidu, ale také do celkové organizace vaší domácnosti. Protože kdy jindy se pustit do organizování, když ne právě nyní. Své síly spojilo několik profesionálů v oboru, kteří vám poradí, jak toho dosáhnout, abyste ze svého domova měli konečně dobrý pocit.

Najděte každé věci své místo

Ať už toho máte málo nebo hodně, vždycky platí, že by každá věc měla mít své místo. V nejlepším případě investujte do regálů, které vám pomůžou dostat pořádek i do spíže nebo komory, ale samozřejmě takových úložných prostorů existuje vícero.

Právě vědomí, že každá věc má své místo vám rapidně usnadňuje celkový proces organizace vaší domácnosti. Najděte pomyslné kategorie všemu, co vlastníte. Ať už je to kuchyně, koupelna nebo obývací pokoj, všechno a všude má mít své útočiště. A pokud není, vybudujte ho. Pomůže vám to také při dalších budoucích úklidech.

Inventura ve vašem domově

Při dávání všech věcí na své místo možná zjišťujete, že máte hromadu věcí, které vlastně nepotřebujete. A je to bezesporu důležité zjištění. Proto se pusťte do takové inventury, kdy projdete všechno, co máte a objektivně zhodnotíte, zdali to potřebujete či nikoliv. Pokud zjistíte, že danou věc už nevyužíváte, pošlete ji prostě a jednoduše dál.

Platí to i v případě oblečení, ke kterému máme velmi často citové pouto. Pokud to platí i ve vašem případě, zeptejte se sami sebe na následující – byl kousek během posledního roku nošen? Pokud ne, je načase ho předat dál.

Označení pro přehlednost

Domníváte se, že po úklidu nenajdete věci, které máte? Je to sice mylná domněnka, ale dobře. V nejlepším případě proto všechno, co uschováte, také označte. Jakmile budete vědět, co se v každé krabici ukrývá, budou se vám věci v případě nutnosti také lépe hledat.

Kolik úložného prostoru je třeba v 3+1 bytě?

Množství úložného prostoru, které je potřeba v 3+1 bytě, závisí na mnoha faktorech, jako jsou počet obyvatel, jejich způsob života a koníčky, potřeba uložení sezónního zboží nebo hobby materiálů. Nicméně, obecně platí, že pro komfortní bydlení pro rodinu se třemi a více členy by měl být zajištěn dostatečný úložný prostor.

Následující seznam uvádí některé typické úložné prostory, které by měly být zahrnuty v 3+1 bytě:

  • Šatna: Větší šatna nebo šatní skříň by měla být umístěna v blízkosti vchodu do bytu, aby umožnila snadný přístup k oblečení, obuvi a dalším doplňkům.
  • Kuchyň: Kuchyň by měla být vybavena dostatečným množstvím skříní a zásuvek pro uložení nádobí, příborů, hrnců a dalších potřebných věcí.
  • Obývací pokoj: Pro obývací pokoj se doporučuje nějaká úložná jednotka, jako jsou knihovny, skříňky nebo regály, na uložení knih, hraček a dalších předmětů.
  • Ložnice: Každá ložnice by měla mít dostatečný počet skříní nebo šatních skříní pro uložení oblečení, bot a dalších věcí.
  • Koupelna: Koupelna by měla být vybavena skříňkami nebo policemi pro uložení kosmetiky, ručníků a dalších potřeb.