Jak kompostovat efektivně? Na tyto věci byste měli myslet

Kompostování je efektivní způsob, jak se zbavit zeleného odpadu, který se přemění na užitečnou biomasu. Založení kompostéru má velké množství výhod. Na co byste však měli na začátku myslet?

Kompost ve srovnání s jinými hnojivy, například průmyslovými, obsahuje velké množství výživných látek. Půdu regeneruje a zlepšuje její vlastnosti. Představuje vyvážené hnojivo, které je bohaté na dusík, fosfor či křemík. Zároveň nadlehčuje jílovitou půdu a v případě písčité půdy pomáhá vázat vodu a živiny.

POLOSTÍN JE IDEÁLNÍ

Perfektní místo pro umístění kompostéru je polostín pod listnatými stromy. Bude tam chráněn před přímým sluncem od jara až do podzimu, ale přes zimu se mu dostane dostatek světla, aby v něm mohly biologické procesy probíhat i během chladných dnů. Zároveň stín je velmi příznivý i pro žížaly a jiné mikroorganismy.

Při výběru místa myslete také na to, abyste měli dobrou přístupnost ke kompostovišti. Počítejte s tím, že potřebujete prostor, abyste se k němu bezproblémově dostali i s plně naloženým kolečkem.

DŘEVĚNÝ NEBO PLASTOVÝ KOMPOSTÉR?

Momentální trh nabízí široký výběr kompostérů. I v naší nabídce si můžete vybrat z různých velikostí či materiálů. Novinkou je například také mini podzemní kompostér COMBIOSOIL, který umožňuje rychlý rozklad organické hmoty a získání přírodního hnojiva. Jednoduchý a efektivní způsob, jak se zbavit trávy, listí nebo větví.

Chcete-li, aby byl proces kompostování co nejrychlejší, zvolte si plastový kompostér. Udržuje vyšší teplotu a stabilní vlhkost. Pokud chcete jít do přírodních materiálů, jasnou volbou je někteří z našich dřevěných kompostérů. Snadno a rychle jej složíte. Kvalitní borové desky, ze kterých je vyroben, zajistí jeho stabilitu. Navíc jsou ošetřeny pomocí tlakové impregnace, což je účinně ochrání před hnilobou a škůdci.

CO PATŘÍ NA KOMPOST A CO NAOPAK NE?

Jednou z výhod kompostování je, že díky němu zredukujete množství vyhazovaného odpadu. Mohou do něj jít odpady z většiny ovoce a zeleniny, kávové a čajové zbytky či popel z krbu. Pokud máte zahradu, do kompostéru ovšem poputuje i posečená tráva, větvičky a listí.

Vyhněte se však materiálům, které nejsou biologicky odbouratelné, především plast, sklo, kovy. Také si dejte pozor na rostliny, které jsou napadeny nějakou nemocí nebo škůdcem, slupky z tropického ovoce a popel z uhlí.