Jak vybrat botník do předsíně

Každá předsíň by měla být složena z několika věcí. Kromě toho, že by se zde měl nacházet věšák na kabáty a také pořádně velká skříň, do které se budou mimosezónní věci ukládat, by se zde měl nacházet také botník, respektive regály na boty, do kterých umístíme nejen obutí aktuálně nošené, ale i to, na které ještě není dostatečně teplo/zima. V případě botníků však může vyvstat na mysli několik otázek, které nám mohou rapidně zkomplikovat výběr. Pojďme si proto říct, jak takový nepostradatelný kus nábytku vybrat.

Rozměry rozhodují

Vybírat si botník podle vzhledu sice můžeme, ale není to správná cesta. To, že botník odpovídá našemu stylu nebo designu, do kterého je zřízen zbytek interiéru je sice pěkné, na druhou stranu rozhodujícím parametrem jsou rozměry. Pokud není botník dostatečně vysoký nebo široký, nebude mít ve vaší předsíni místo.

Je to tedy podobné, jako když vybíráte nábytek do jiných místností v domě. I v nich jistě hrají roli rozměry. Kus nábytku se musí do interiéru hezky vměstnat, nesmí být ani příliš velký, ale ani příliš malý.

Zajímejte se o materiál

I když se po mnoha návštěvách domníváte, že existují botníky pouze dřevěné, není tomu tak. Mohou být také z nerezu nebo plastu. Je opět na vás, pro jakou alternativu se rozhodnete. V tomto případě sázejte na své vlastní osobní pocity a také na to, co od botníku vlastně požadujete.

Toužíte po jeho dlouhé životnosti a také po tom, aby na něj bylo po stránce stability spolehnutí? A jaké konkrétní obutí v něm budete skladovat?

Výška polic má slovo

A nakonec se dívejte také na to, jak vysoké jsou police, které botník ukrývá. Musí se vám do nich obutí, které chcete uchovat, vejít. Některé jsou velmi nízké, jiné zase velmi vysoké. Zatímco první je ideální pro jarní tenisky nebo letní nazouváky, druhá alternativa zase pro zimní kozačky a podobný typ kotníkové obuvi.

Na kolik bot je třeba mít velký botník?

Velikost botníku závisí na počtu bot, které vlastníte, a na tom, jak chcete své boty uspořádat. Obecně platí, že na jednu řadu bot by mělo být vyhrazeno minimálně 15-20 cm šířky a minimálně 30-40 cm hloubky.

Pro příklad, pokud máte boty velikosti 40, obvykle potřebujete délku 28-30 cm, ale pokud jsou to vysoké boty nebo boty na podpatku, potřebují více místa. Pokud máte 10 párů bot, potřebujete minimálně 150-200 cm šířky a 300-400 cm hloubky. Je lepší použít třeba 2 botníky vedle sebe pro lepší modulové skládání.

Dalším faktorem, který může ovlivnit velikost botníku, je způsob uspořádání bot. Pokud chcete uspořádat boty v řadách, je třeba mít delší botník, ale pokud si boty chcete uložit vedle sebe, může být botník kratší.

Pokud nevíte, jak velký botník byste měli mít, doporučuje se naměřit rozměry svých bot a následně zvážit, jakou chcete mít kapacitu botníku. Poté můžete zvolit botník, který bude splňovat vaše požadavky na kapacitu a bude se vejít do vašeho prostoru.