Nabitý květen pro zahrádkáře. Na co nezapomenout?

Během května je vysévání a vysazování v plném proudu. Přísady teplomilné zeleniny jako rajčata či paprika, už můžeme vysadit do zahrady. Zároveň se můžeme zaměřit i na ovocné dřeviny, které v tomto období potřebují dostatečnou vláhu a živiny. Na co tedy nezapomenout?

PŘEDPĚSTOVANÉ PŘESADY MOHOU JÍT DO ZAHRADY

Teplé květnové počasí je ideální pro sazbu předpěstovaných sazenic paprik, rajčat, salátových okurek či tykví přímo do zahrady. Ideální je pro ně Ideální je pro ně slunečné a teplé místo na zahradě s pečlivě překypřenou půdou. Nepodceňujme ani správné rozestupy mezi rostlinami.

Pokud plánujete pěstovat zeleninu na balkoně skvělými pomocníky budou plastové a dřevěné květináče z naší nabídky. Například květináč na pěstování rajčat je důmyslným řešením při pěstování. Má plastovou konstrukci, která poskytuje rostlině potřebnou oporu během růstu. Zároveň ho umíte doplnit o fóliovník, který podporuje rychlejší růst. Za zmínku stojí také květináč na pěstování brambor. Díky dvojitému dnu jednoduše vytáhnete rostlinu a budete mít přístup k bramborám.

VYSÍVÁME TEKVICE, HLOUBOVINY I KUKUŘICI

Začátkem května se můžete pustit do vysévání dýní. Sázíme je do hnízd po třech až čtyřech semenech, maximálně 10 cm do hloubky. I při nich je důležité dodržet správné rozestupy. Ty se na základě odrůd liší.

Zároveň je to ideální období pro výsadbu zelí, květáku, kapusty a brokolice. Sázet můžeme přímo na záhonu nařídce do řádků. Půdu pravidelně zavlažujeme, a to zejména během teplých a suchých dnů.

V květnu se můžete pustit i do vysévání kukuřice. Její pěstování je jednoduché a vhodné i pro začínající zahrádkáře. Potřebuje sluneční a teplé prostředí. Půdu je třeba obohatit o dostatek kompostu, aby měla dostatek živin. Kukuřici nevyséváme do řádků, ale do čtverce. V případě výsevu do řádku by byly rostliny více ohroženy silným větrem.

V OVOCNÉ ZAHRADĚ NEPODCEŇUJEME ZAVLAŽOVÁNÍ

V posledních letech se v květnu setkáváme s vyššími teplotami a suchem. To není velmi příznivé pro ovocné dřeviny, protože v tomto období se vyvíjejí plody, a proto je zapotřebí dostatek vláhy. Proto přiběžně poskytněme všem plodícím dřevinám doplňkovou závlahu.

Můžeme se pustit i do výsadby borůvek. Tím se bude dařit v kyselém a vzdušném substrátu. Pěstovat je však můžeme nejen v zahradě, ale i ve větších květináčích.

Zároveň nezapomeňte ani na přihnojení ovocných stromů po dokvětu. Přísunu živin se potěší i maliny a ostružiny. Kolem jahod můžete rozložit nástilku ze slámy. Ochráníte je takto před plísněmi.