Jak na třídění odpadu? Tyto užitečné tipy vám to usnadní

Průměrný evropan vyprodukuje 475 kg komunálního odpadu. Z tohoto množství je recyklovaných přibližně jen 133 kg. Tříděním odpadu pomůžeme k ochraně životního prostředí. Přestože recyklace může občas vypadat jako hotová alchymie, je to mnohem jednodušší než v minulosti. K dispozici máme barevné kontejnery, sběrné automaty pro zálohování a společnost celkově inklinuje k zero-waste životnímu stylu.

Přinášíme vám, proto praktický přehled, jak třídit odpad, aby pro vás bylo separování co nejjednodušší.

Co patří, do kterého kontejneru?

Zelené popelnice slouží k separaci skla. Patří do nich nevratné obaly ze skla z alkoholických nebo nealkoholických nápojů, sklenice, tabulové sklo z oken či dveří, skleněné střepy a podobně. Jednoznačně do nich neházejte porcelán, keramiku, drátěné sklo, autosklo, zrcadla, obrazovky z televizí, pozlacené nebo jinak pokovené sklo či jiné technické druhy skla.

Do modrých popelnic separujeme papír. Můžete do nich vyhazovat noviny, časopisy, kancelářský papír, různé reklamní letáky, krabice, kartony, papírové tašky. Dokonce do nich můžete vyhodit i kancelářský papír se sponkami, ale pouze v malém množství. Co však do nich nepatří je mokrý a mastný papír, použité plenky a hygienické potřeby, alobal, celofán, asfaltový a dehtový papír.

Žluté kontejnery jsou určeny k separování plastů. Patří do nich neznečištěné stlačené PET láhve z nápojů, kelímky z jogurtů, plastové i mikrotenové sáčky, polystyren, balící fólie, obaly z CD, z pracích a čistících prostředků a kosmetiky. Do žlutých popelnic byste však neměli vhazovat mastné obaly se zbytky potravin, podlahové krytiny, obaly z nebezpečných látek například z motorového oleje nebo barev.

Červené popelnice patří kovům. Můžete do nich vhazovat kovové obaly, konzervy, kovové součástky, alobal, plechovky od nápojů. Jednoznačně do nich nepatří kovové obaly, které jsou kombinovány s jiným materiálem, jako například tuby od zubních past či krémů.

Bioodpad dáváme do hnědých popelnic. Patří tam vejcové skořápky, sypané čaje, kávové usazeniny, zbytky syrového ovoce a zeleniny, kompostovatelné příbory a papíry, kompostovatelné bambusové zubní kartáčky, trus býložravých zvířat, hlína, chléb, nebarvené vlasy a nelakované nehty. Přestože do bioodpadu může poputovat značné množství zbytků z kuchyně, nemůžeme do hnědé popelnice házet všechno. Maso, olej, ryby, kůže, mléčné výrobky, sádlo, plesnivé potraviny, trus masožravých zvířat, léky, cigarety, pecky a podobně do nich nevyhazujeme.

Nabídku popelnic na separování odpadu naleznete také u nás na e-shopu. Můžete si vybrat z více objemů. Dokonce máme v nabídce také 1100 litrové kontejnery.

Co když nevím kam odpad vyhodit?

V případě, že si nejste jisti, do kterého kontejneru odpad hodit, můžete jej dát raději do třídícího kontejneru. Ve třídících zařízeních odpad ještě dotřídí. Ale iv tomto případě patří, že vše s mírou, aby celý kontejner nemusel skončit na skládce.