Nechte vaši sbírku vína vyniknout. Jak na správné skladování vína?

Víno patří k oblíbeným alkoholickým nápojům. Pochutnáte si na něm jak v létě, tak iv zimě. Zároveň ho umíte konzumovat v opravdu rozmanitých kombinacích. Vždyť téměř ke každému jídlu existuje druh vína, které se k němu nebo do něj hodí chuťově nejlépe. Aby chuť vína zůstala lahodná, nelze podcenit jeho skladování. Na co byste tedy měli při jeho skladování myslet?

Víno do mrazničky nepatří

Asi jedním z nejdůležitějších aspektů při skladování vína je teplota. Platí zde jednoduché pravidlo, a to že příliš vysoká teplota zrychluje proces zrání, což má negativní vliv na jeho chuť. Bezproblémově proto můžete víno skladovat v teplotách mezi 8 až 18 stupni Celsia. Ovšem optimum se pohybuje někde mezi 10 až 13 stupni Celsia. Zároveň byste měli zabránit velkým výkyvům teplot.

Láhve můžete uložit i na několik měsíců do chladničky. Pro dlouhodobé skladování je jistě vhodné zvážit koupi speciální chladničky na vinné láhve. Určitě neskladujte víno v mrazničce. Příliš nízká teplota může vést k vytlačení korku nebo jiného uzávěru. Zároveň vlivem minusových teplot se tekutina v láhvi rozpíná a může dojít k jejímu prasknutí. Nejen, že pak budete muset mrazničku pracně čistit, ale můžete se i poranit.

Žádné nebo minimální světlo je optimum

Uvažoval jste někdy nad tím, proč má většina vín tmavé láhve? Kromě ideální teploty totiž ovlivňuje kvalitu tohoto nápoje také správné světlo, tedy žádné světlo. Sluneční záření a především ultrafialové paprsky, jsou spouštěčem nežádoucích procesů v láhvi. Víno může zoxidovat a ztratit aromatické látky. Dokonce i skladování lahví na místech s neonovým osvětlením vínu škodí. Takže i přesto, že nasvícené poličky vypadají velmi esteticky, vyhněte se jim.

Optimální je skladovat víno ve vinném sklípku. Kromě toho, že tam není příliš mnoho světla, je tam také nízká teplota a správná vlhkost. V případě, že si plánujte vybudovat vinný sklípek, určitě budete potřebovat i regály na víno. Zajistíte tím nejen správnou polohu skladování, ale můžete vytvořit útulné místo pro setkání s přáteli.

Vodorovně nebo svisle?

Jedním z klíčových faktorů při skladování vína je, jak jsme již naznačili, správná poloha láhve. Odborníci radí, že vinné láhve by měly být skladovány ve vodorovné poloze. Je to tak proto, že se tekutina uvnitř nepřetržitě dotýkala korku. Ten totiž chrání víno před přístupem nežádoucího vzduchu, který může negativně ovlivnit kvalitu vína.

Právě proto je vhodné při skladování vína využít regály speciálně k tomu určené. Kromě toho, že zaručí prostorově úsporné uskladnění lahví a jejich správnou polohu, představují také mimořádně estetický prvek. Na našem e-shopu naleznete velký výběr různých druhů regálů. Zajímavou volbou mohou být regály řady RW61, které umíte navzájem kombinovat a vytvářet jedinečné regálové série.