Jak na péči o dřevěné výrobky?

Dřevo je jedinečný přírodní materiál, který má široké spektrum využití. Skvěle doplní jakýkoli interiér nebo exteriér a dodá mu hřejivou atmosféru. Zároveň při správné péči vydrž i několik desetiletí. Proto vám přinášíme několik tipů, díky kterým si udrží váš dřevěný nábytek své kouzlo ještě dlouhá léta.

Nábytek do interiéru

V interiéru dřevo nevyžaduje přehnaně speciální péči. Ovšem i zde byste se měli držet několika zásad. Nehledě na povrchovou úpravu vašich dřevěných výrobků je vhodné vyhnout se agresivním čistícím prostředkům Sáhněte spíše po přírodních alternativách, i když v mnoha případech zcela postačí navlhčený hadřík.

Dávejte také pozor na prudké změny teploty. Ty dřevěnému nábytku nedělají dobře. Při dlouhodobém působení slunečních paprsků může změnit svoji strukturu a barvu. Nepotřebuje teplotu vyšší než 20 stupňů Celsia, ale toto kritériu je obtížné dodržet. Časté větrání ovšem pomůže a zároveň prospěje i vám. Pozor i na vlhkost. Ideální je ji držet mezi 40 až 60 procenty.

Aby dřevěný nábytek a výrobky vydržely déle, je vhodné je ošetřit olejem nebo jiným produktem pro údržbu dřeva. Kromě toho, že zvýší odolnost dřeva, tak zvýrazní jeho strukturu. Nejpoužívanějším je lněný olej, který má nízkou viskozitu a dokáže vsáknout hluboko do dřeva.

Nábytek do zahrady

Dřevěný nábytek a produkty jsou v exteriéru vystavovány různým povětrnostním podmínkám. Právě proto vyžaduje jejich péče mnohem větší pozornost. Ještě před samotným používáním bychom měli produkty ošetřit olejem nebo lazury. To ho ochrání nejen před výkyvy počasí, ale také před plísněmi či škůdci.

Přestože zahradní nábytek má patřičnou povrchovou úpravu, je vhodnější jej umisťovat na zastřešené plochy, jako například terasa. Tam nebude zbytečně vystavován přímému slunci nebo dešti. Díky tomu bude jeho životnost mnohem větší.