Jaro už klepe na dveře. Připravte se s námi na zahrádkářskou sezónu

Duben vyžaduje od zahrádkářů plné nasazení. Ať už jste vášnivý zahrádkář nebo pěstitel - začátečník, přípravu na zahrádkářskou sezónu není třeba podcenit.

Příroda funguje v cyklech. Když něco skončí, něco nového se opět zrodí. Přesně takto funguje i naše zahrádka. Ať už máte svůj vysněný záhon nebo se chystáte vytvořit si záhon na balkoně, pořádná příprava je základ.

JARNÍ ÚKLID NENÍ POUZE OTREPANÉ KLIŠÉ

I když mnozí považují zažité slovní spojení „jarní úklid“ za otřepané klišé, není to mu úplně tak. Při úplně prvním kroku v přípravě na jarní sezónu se pořádně zašpiníte. Ať už budete pěstovat na zahradě nebo si chcete založit záhon na balkoně, musíte se připravit na důkladný úklid. Vaší základní výbavou budou gumové rukavice a gumáky.

Máte-li zahradu, prvním krokem bude kontrola stavu po zimě. Všechno, co je staré, suché nebo shnilé musí jít pryč. Podobně je to i v případě balkonu. Jakýmkoli starým květináčům nebo rostlinám musíte dát sbohem. Zároveň mu dopřejte i pořádné vyčištění. Aby vás nezavalil odpad, můžete sáhnout po našich odpadních nádobách.

Při těchto prvních krocích ať už na balkoně nebo v zahradě, nezapomeňte ani na postupné plánování. To kde rostliny zasadíte byste měli přizpůsobit jejich potřebám, aby měli dostatek světla, vláhy a prostoru.

PŘÍPRAVA PŮDY NA ZÁHONY

Jarní příprava půdy se může snadno přeměnit na hotovou alchymii. Pokud jste ji stihli překypřit a pohnojit už na podzim, čeká vás mnohem méně práce. Kromě toho rozdílnou péči vyžadují také záhony, které byly během zimy pokryty mulčem. Zároveň je zde i otázka, zda budete rýtovat. Všechno to závisí na tom, jaké rostliny budete ve své zahradě pěstovat.

Pokud jste půdu na záhonech nechali během zimního období pokrytou mulčem nebo praktikujete takzvané zelené hnojení, při kterém zůstávají rostliny na políčkách celou zimu, čekají vás jen dva kroky. Prvním je zapracování tohoto materiálu do půdy, tedy je-li dostatečně rozpadlý. Větší rostliny, které po zimě na záhonech zůstaly hoďte na kompost.

Pokud byly vaše záhony během zimy odkryty, tak půdu dostatečně překypřete motykou. Když jste na podzim vynechali hnojení, dodejte jí i potřebné živiny.

PĚSTOVÁNÍ NA BALKONU

Budete pěstovat na balonu nebo terase? Určete si, jaký prostor budete potřebovat. Zároveň jej přizpůsobte potřebám rostlin, které budete pěstovat. Z okrasných rostlin jsou velmi vděčné například pelargonie či verbena. Všechno to závisí jen na vaší preferenci.

Co určitě nemůžete podcenit je výběr záhonových boxů a květináčů. Velikost záhonu a květináče vybírejte podle toho kolik místa budou rostliny potřebovat pro svůj prospěšný růst. Přece jen nechcete, aby jim bylo „těsno“. Určitě nezapomeňte zkontrolovat má-li květináč drenážní otvory na odtékání přebytečné vody. U nás najdete široký sortiment květináčů, jako například pro pěstování rajčat, vertikální květináče na zeď nebo i závěsné. Ty jsou ideální nejen pro pěstování květin, ale i bylinek. Velice praktickou volbou může být například i dřevěný záhon z borového dřeva. Na výběr máme různé rozměry, proto jistě najdete ten ideální pro vás.

Pokud se už pustíte do výsadby, tak nepodceňte ani dostatečné zavlažování a pravidelné hnojení. Při zavlažování naleznete praktické pomocníky iv našem sortimentu v sekci Zahrada, zavlažování, péče. Nezapomínejte však, že všechno má svou míru. No se správnou přípravou záhonu a pořádnou péčí víte mít okouzlující zahradu i na malém prostoru.